Wanneer je kiest voor Sanum kies je voor transparantie

We zijn experts in webdesign, SEO, e-commerce, branding & internetmarketing diensten.

 
Contact
Post adres

Zinkstraat 24, 4823AD Breda

Enail

info@sanumwebdesign.nl

Telefoon

076 204 5313

Whats app

076 204 5313

Hoe zet ik een SEA campagne op

Het opzetten van een succesvolle Search Engine Advertising (SEA) campagne is een complex proces dat aandacht en planning vereist. SEA is een krachtige manier om je online aanwezigheid te vergroten en potentiële klanten naar je website te leiden. In dit uitgebreide blogartikel bespreken we stap voor stap hoe je een effectieve SEA campagne opzet.

Inleiding

Online adverteren heeft de manier waarop bedrijven met hun doelgroepen omgaan, drastisch veranderd. Met de opkomst van zoekmachines en online advertentieplatforms, hebben marketeers toegang tot een schat aan mogelijkheden om hun producten en diensten aan een breed publiek te presenteren. Een van de meest effectieve manieren om dit te doen is via SEA, waarbij je advertenties bovenaan de zoekresultaten van zoekmachines kunt weergeven.

In dit artikel gaan we dieper in op hoe je een SEA campagne opzet. We bespreken de belangrijkste stappen, van het bepalen van je doelstellingen tot het optimaliseren van je advertenties voor maximale ROI.

Stap 1: Bepaal je doelstellingen

Voordat je zelfs maar overweegt een SEA campagne op te zetten, moet je duidelijk definiëren wat je ermee wilt bereiken. SEA kan verschillende doelen dienen, zoals het verhogen van websiteverkeer, het genereren van leads, het stimuleren van verkoop of het vergroten van merkbekendheid. Je doelstellingen zijn van cruciaal belang, omdat ze de richting en het succes van je campagne bepalen.

Enkele veelvoorkomende doelstellingen voor SEA-campagnes zijn:

 1. Verkeer genereren: Als je je wilt richten op het vergroten van het aantal bezoekers van je website, is je doelstelling om meer klikken naar je site te krijgen.

 2. Leadgeneratie: Als je op zoek bent naar potentiële klanten, wil je dat mensen hun contactgegevens achterlaten, bijvoorbeeld door zich aan te melden voor een nieuwsbrief of een gratis proefperiode.

 3. Conversies: Als je wilt dat mensen specifieke acties uitvoeren, zoals een aankoop doen, moet je je richten op het genereren van conversies.

 4. Merkbekendheid: SEA kan ook worden gebruikt om de bekendheid van je merk te vergroten, zelfs als dit niet onmiddellijk resulteert in verkoop.

Het is van vitaal belang om duidelijke, meetbare doelstellingen vast te stellen, zodat je later kunt beoordelen of je campagne succesvol is geweest.

Stap 2: Keywordonderzoek

Nu je je doelstellingen hebt bepaald, is het tijd om te kijken naar de kern van je SEA campagne: zoekwoorden. Zoekwoorden zijn de termen die mensen in zoekmachines invoeren wanneer ze op zoek zijn naar informatie, producten of diensten die relevant zijn voor jouw bedrijf.

Het vinden van de juiste zoekwoorden is essentieel voor het succes van je campagne. Hier zijn enkele stappen om dit te doen:

 1. Brainstormen: Begin met het brainstormen van relevante zoekwoorden die betrekking hebben op je producten of diensten. Denk na over welke termen mensen zouden gebruiken om jouw bedrijf te vinden.

 2. Gebruik keyword tools: Er zijn verschillende online tools beschikbaar, zoals de Google Keyword Planner, die je kunnen helpen bij het vinden van relevante zoekwoorden en bijbehorende zoekvolumes.

 3. Concurrentieonderzoek: Kijk ook naar de zoekwoorden die je concurrenten gebruiken. Dit kan je inzicht geven in welke zoekwoorden populair zijn in jouw branche.

 4. Long-tail zoekwoorden: Overweeg om long-tail zoekwoorden op te nemen in je lijst. Deze zijn specifieker en kunnen helpen om gericht verkeer naar je site te trekken.

Zodra je een lijst met zoekwoorden hebt samengesteld, is het tijd om te beoordelen welke het meest relevant zijn voor je doelstellingen.

Stap 3: Advertentieplatform kiezen

Na het bepalen van je doelstellingen en het uitvoeren van keywordonderzoek, moet je beslissen op welk advertentieplatform je je SEA campagne wilt uitvoeren. Het meest populaire platform voor SEA is Google Ads, maar er zijn ook andere opties, zoals Bing Ads en social media advertenties op platforms zoals Facebook en Instagram.

De keuze van het platform hangt af van je doelgroep en branche. Als je een brede doelgroep wilt bereiken, is Google Ads meestal een goede keuze vanwege de enorme gebruikersbasis. Als je een nichepubliek hebt, kunnen social media advertenties effectiever zijn.

Het is ook belangrijk om het advertentiebudget in overweging te nemen bij het kiezen van een platform. Google Ads kan duurder zijn vanwege de concurrentie, terwijl andere platforms mogelijk betaalbaarder zijn.

Stap 4: Campagnestructuur opzetten

Nu je je doelstellingen, zoekwoorden en advertentieplatform hebt bepaald, is het tijd om de structuur van je SEA campagne op te zetten. Dit omvat het creëren van advertentiecampagnes en advertentiegroepen.

Advertentiecampagnes

Een SEA campagne kan meerdere advertentiecampagnes bevatten, elk gericht op een specifiek doel of productcategorie. Voorbeeldcampagnes kunnen zijn:

 • Zomerverkoopcampagne: Gericht op het promoten van zomerse producten en aanbiedingen.
 • Nieuwe productlancering: Gericht op het promoten van een nieuw product in je assortiment.
 • Algemene merkbekendheid: Gericht op het vergroten van de naamsbekendheid van je bedrijf.

Elke campagne heeft zijn eigen budget en instellingen, waardoor je de prestaties en kosten kunt bijhouden.

Advertentiegroepen

Binnen elke campagne maak je advertentiegroepen die gerelateerd zijn aan specifieke zoekwoorden. Dit helpt om je advertenties relevanter te maken voor de zoekopdrachten van gebruikers. Bijvoorbeeld, in de “Zomerverkoopcampagne” kunnen advertentiegroepen worden gemaakt voor “zomerjurken,” “zwemkleding,” en “zonnebrillen.”

Elke advertentiegroep bevat een lijst met zoekwoorden en bijbehorende advertenties die relevant zijn voor die zoekwoorden. Dit zorgt voor een hogere kwaliteitsscore en betere resultaten.

Stap 5: Advertenties maken

Nu je je campagnestructuur hebt opgezet, is het tijd om aantrekkelijke en effectieve advertenties te maken. Hier zijn enkele best practices voor het maken van advertenties:

 1. Pakkende koppen: Zorg ervoor dat je advertentietitels pakkend en relevant zijn voor de zoekwoorden in je advertentiegroep.

 2. Beschrijvende teksten: Gebruik de beschrijvende tekst van je advertentie om de voordelen van je producten of diensten te benadrukken.

 3. Call-to-action (CTA): Voeg een duidelijke CTA toe, zoals “Koop nu” of “Vraag een offerte aan,” om gebruikers aan te moedigen actie te ondernemen.

 4. Advertentie-extensies: Maak gebruik van advertentie-extensies om extra informatie, zoals locaties of links naar specifieke pagina’s, weer te geven.

 5. Test meerdere varianten: Voer A/B-tests uit met verschillende advertentievarianten om te bepalen welke het beste presteren.

Het is belangrijk om je advertenties regelmatig te optimaliseren en te testen om de prestaties te verbeteren en de kosten te verlagen.

Stap 6: Biedstrategie bepalen

Een cruciaal aspect van het opzetten van een SEA campagne is het bepalen van je biedstrategie. De biedstrategie bepaalt hoeveel je bereid bent te betalen voor een klik op je advertentie. Er zijn verschillende biedstrategieën beschikbaar, waaronder:

 • Handmatig bieden: Je stelt zelf de biedingen in voor elk zoekwoord en elke advertentie.

 • Maximaliseer klikken: Google Ads optimaliseert automatisch je biedingen om zoveel mogelijk klikken binnen je budget te genereren.

 • Maximaliseer conversies: Deze strategie is gericht op het maximaliseren van het aantal conversies binnen je budget.

 • Doel-CPA (kosten per conversie): Je geeft een bepaalde kosten per conversie aan, en Google Ads past de biedingen aan om dit doel te bereiken.

 • Doel-ROAS (rendement op advertentie-uitgaven): Je stelt een bepaald rendement op advertentie-uitgaven als doel, en Google Ads past de biedingen aan om dit te bereiken.

De keuze van de biedstrategie hangt af van je doelstellingen en budget. Het is belangrijk om je biedingen regelmatig te evalueren en aan te passen om ervoor te zorgen dat je het maximale uit je campagne haalt.

Stap 7: Instellingen en targeting

Voordat je je SEA campagne lanceert, moet je ervoor zorgen dat de instellingen en targeting optimaal zijn ingesteld. Enkele belangrijke overwegingen zijn:

 • Locatietargeting: Kies de geografische gebieden waar je advertenties worden weergegeven. Dit kan lokaal, regionaal, nationaal of internationaal zijn, afhankelijk van je doelgroep.

 • Taalinstellingen: Stel de talen in waarin je advertenties worden weergegeven om ervoor te zorgen dat ze begrijpelijk zijn voor je doelgroep.

 • Apparaattargeting: Overweeg of je advertenties wilt weergeven op specifieke apparaten, zoals desktops, mobiele apparaten of tablets.

 • Dag- en tijdinstellingen: Bepaal op welke dagen en tijden je advertenties worden weergegeven, zodat je budget optimaal wordt benut.

 • Demografische targeting: Als je over gedetailleerde demografische informatie over je doelgroep beschikt, kun je je advertenties hierop afstemmen.

 • Uitsluitingszoekwoorden: Voeg zoekwoorden toe die je wilt uitsluiten, zodat je advertenties niet worden weergegeven bij irrelevante zoekopdrachten.

Het is belangrijk om deze instellingen zorgvuldig te configureren om je advertenties aan de juiste doelgroep te tonen en onnodige kosten te vermijden.

Stap 8: Monitoring en optimalisatie

Het werk is niet gedaan zodra je SEA campagne live gaat. Het monitoren en optimaliseren van je campagne is een doorlopend proces om de beste resultaten te behalen. Hier zijn enkele belangrijke punten om te overwegen:

 1. Analyseer de prestaties: Gebruik de rapportagetools van het advertentieplatform om de prestaties van je campagne te volgen. Bekijk zaken als klikfrequentie (CTR), conversies, kosten per conversie en ROAS.

 2. Optimaliseer zoekwoorden: Voeg nieuwe zoekwoorden toe die goed presteren en verwijder of onderdruk zoekwoorden die niet effectief zijn.

 3. Advertentie-optimalisatie: Blijf advertenties testen en verbeteren om de CTR te verhogen en de relevantie te verbeteren.

 4. Biedstrategie aanpassen: Pas je biedingen aan om je doelstellingen te bereiken. Verhoog de biedingen voor zoekwoorden die goed presteren en verlaag ze voor minder effectieve zoekwoorden.

 5. Budgetbeheer: Houd je budget in de gaten en pas dit aan waar nodig. Zorg ervoor dat je voldoende budget hebt om je doelstellingen te bereiken.

 6. Concurrentieanalyse: Blijf op de hoogte van wat je concurrenten doen en pas je strategie indien nodig aan.

 7. Landelijke campagnes: Als je meerdere advertentiecampagnes hebt, verdeel je budget op basis van de prestaties. Investeer meer in de meest succesvolle campagnes.

Het juist opzetten van een campagne

Het opzetten van een SEA campagne is een complex proces dat nauwgezette planning en voortdurende aandacht vereist. Door je doelstellingen, zoekwoorden, advertenties, biedstrategie en targeting zorgvuldig te beheren en te optimaliseren, kun je echter aanzienlijke voordelen behalen. SEA biedt een effectieve manier om je online aanwezigheid te vergroten, verkeer naar je website te leiden en je bedrijf te laten groeien. Blijf leren en experimenteren, want de wereld van online adverteren is voortdurend in beweging, en wat vandaag werkt, kan morgen veranderen. Met de juiste aanpak kun je een succesvolle SEA campagne opzetten en je zakelijke doelstellingen bereiken.