Wanneer je kiest voor Sanum kies je voor transparantie

We zijn experts in webdesign, SEO, e-commerce, branding & internetmarketing diensten.

 
Contact
Post adres

Zinkstraat 24, 4823AD Breda

Enail

info@sanumwebdesign.nl

Telefoon

076 204 5313

Whats app

076 204 5313

WordPress Veilig Updaten

WordPress is het meest populaire content management systeem (CMS) ter wereld, en dat is niet zonder reden. Het biedt een krachtige en flexibele manier om websites te bouwen en beheren, of je nu een blog, een bedrijfswebsite of een e-commerceplatform runt. Eén van de belangrijkste aspecten van het onderhouden van een WordPress-website is het regelmatig updaten van de software, thema’s en plugins. Dit is essentieel om de beveiliging, prestaties en functionaliteit van je website te waarborgen. In deze uitgebreide gids van 2000 woorden zullen we bespreken hoe je WordPress veilig kunt updaten en waarom dit zo belangrijk is voor de gezondheid van je website.

Inhoudsopgave:

 1. Waarom Moet Je WordPress Updaten?
 2. Hoe WordPress Updates Werken
 3. Stappen voor het Veilig Updaten van WordPress
  • 3.1. Back-up van je Website Maken
  • 3.2. Updaten van de WordPress Core
  • 3.3. Updaten van Thema’s
  • 3.4. Updaten van Plugins
  • 3.5. Controleren op Compatibiliteit
  • 3.6. Testen na Updates
 4. Veelvoorkomende Problemen en Hoe ze te Vermijden
 5. Belang van Beveiligingsmaatregelen
  • 5.1. Gebruik Sterke Wachtwoorden
  • 5.2. Installeer een Beveiligingsplugin
  • 5.3. Beperk het Aantal Gebruikers met Beheerdersrechten
  • 5.4. Blijf op de Hoogte van Beveiligingsupdates
 6. Conclusie

1. Waarom Moet Je WordPress Updaten?

Het bijwerken van je WordPress-website is geen optionele taak, maar eerder een cruciaal onderdeel van het beheer van een website. Hier zijn enkele belangrijke redenen waarom je WordPress up-to-date moet houden:

 • Beveiliging: De ontwikkelaars van WordPress werken voortdurend aan het identificeren en patchen van beveiligingslekken. Als je je website niet bijwerkt, loop je het risico dat deze kwetsbaar wordt voor hackers en malware.

 • Prestaties: Updates bevatten vaak optimalisaties en verbeteringen die de prestaties van je website ten goede komen. Dit kan resulteren in snellere laadtijden en een betere gebruikerservaring.

 • Functionaliteit: Nieuwe functies en verbeteringen worden regelmatig toegevoegd aan WordPress, thema’s en plugins. Door bij te werken, profiteer je van deze nieuwe mogelijkheden.

 • Compatibiliteit: Oudere versies van WordPress, thema’s en plugins kunnen incompatibel worden met nieuwe technologieën en standaarden. Updates zorgen ervoor dat alles soepel blijft werken.

 • Bugfixes: Updates bevatten vaak oplossingen voor bugs en fouten. Door bij te werken, kun je deze problemen vermijden.

Hoe WordPress Updates Werken

WordPress-updates omvatten meestal drie hoofdonderdelen: de WordPress-core, thema’s en plugins. Hier is hoe ze werken:

 • WordPress Core Updates: Dit zijn de updates voor de kernsoftware van WordPress zelf. Ze omvatten beveiligingspatches, nieuwe functies en verbeteringen aan de algemene prestaties. De WordPress-core wordt regelmatig bijgewerkt, meestal om de paar maanden.

 • Thema Updates: Als je een thema hebt geïnstalleerd (het ontwerp en de lay-out van je website), kan de ontwikkelaar updates uitbrengen om beveiligingslekken te dichten, compatibiliteit te verbeteren en nieuwe functies toe te voegen.

 • Plugin Updates: Plugins voegen functionaliteit toe aan je website, zoals contactformulieren, SEO-tools en sociale-mediaschakelaars. Ontwikkelaars werken aan updates om problemen op te lossen, compatibiliteit te waarborgen en nieuwe functies toe te voegen.

Stappen voor het Veilig Updaten van WordPress

Het bijwerken van WordPress is een relatief eenvoudig proces, maar het moet wel met zorg worden uitgevoerd. Hier zijn de stappen om WordPress veilig bij te werken:

Back-up van je Website Maken

Voordat je begint met updaten, is het essentieel om een volledige back-up van je website te maken. Dit zorgt ervoor dat je altijd een herstelpunt hebt in geval van onverwachte problemen tijdens het updateproces. Je kunt gebruikmaken van back-up plugins of handmatige back-upmethoden, afhankelijk van je voorkeur.

Updaten van de WordPress Core

Begin met het updaten van de WordPress-core. Dit kan worden gedaan vanuit het WordPress-dashboard. Zodra er een nieuwe versie beschikbaar is, ontvang je een melding. Klik gewoon op ‘Nu bijwerken’ en volg de instructies. Zorg ervoor dat je de website regelmatig controleert op nieuwe updates.

Updaten van Thema’s

Als je aangepaste thema’s gebruikt, is het belangrijk om ze up-to-date te houden. Ga naar het gedeelte ‘Thema’s’ in het WordPress-dashboard en controleer of er updates beschikbaar zijn voor je geïnstalleerde thema’s. Als er updates zijn, klik dan op ‘Nu bijwerken’.

Updaten van Plugins

Controleer regelmatig of er updates beschikbaar zijn voor de plugins op je website. Ga naar ‘Plugins’ in het WordPress-dashboard en zoek naar plugins met beschikbare updates. Klik op ‘Nu bijwerken’ voor elke plugin die moet worden bijgewerkt.

Controleren op Compatibiliteit

Het kan zijn dat sommige thema’s of plugins niet onmiddellijk compatibel zijn met de nieuwste versie van WordPress. Voordat je updates installeert, is het een goed idee om de release-opmerkingen van je thema’s en plugins te controleren om te zien of de ontwikkelaars compatibiliteitsinformatie hebben verstrekt.

Testen na Updates

Na het bijwerken van WordPress, thema’s en plugins, is het belangrijk om je website grondig te testen om ervoor te zorgen dat alles nog steeds naar behoren werkt. Controleer je pagina’s, formulieren en functionaliteit om ervoor te zorgen dat er geen fouten zijn opgetreden als gevolg van de updates.

Veelvoorkomende Problemen en Hoe ze te Vermijden

Het bijwerken van WordPress kan soms problemen veroorzaken, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je veel van deze problemen vermijden. Hier zijn enkele veelvoorkomende problemen en hoe je ze kunt aanpakken:

 • Wit Scherm van Dood: Als je website een wit scherm weergeeft na een update, kan dit worden veroorzaakt door een incompatibiliteit met een thema of plugin. Schakel alle plugins uit en activeer ze één voor één om de boosdoener te identificeren.

 • Verlies van Gegevens: Het is van cruciaal belang om regelmatig back-ups van je website te maken om gegevensverlies te voorkomen. Als er een probleem optreedt tijdens een update, kun je altijd je website herstellen met behulp van de back-up.

 • Foutmeldingen: Foutmeldingen kunnen optreden na een update, maar deze bevatten vaak nuttige informatie om het probleem op te lossen. Zoek online naar de specifieke foutmelding om de oorzaak en oplossing te vinden.

 • Compatibiliteitsproblemen: Controleer altijd de compatibiliteit van thema’s en plugins voordat je updates installeert. Ontwikkelaars bieden meestal informatie over welke versies van WordPress ze ondersteunen.

Belang van Beveiligingsmaatregelen

Naast het regelmatig bijwerken van WordPress, is het essentieel om beveiligingsmaatregelen te nemen om je website te beschermen tegen potentiële bedreigingen. Hier zijn enkele belangrijke stappen:

Gebruik Sterke Wachtwoorden

Zorg ervoor dat je sterke, unieke wachtwoorden gebruikt voor zowel je WordPress-beheerdersaccount als voor eventuele FTP- en database-toegangen. Gebruik een wachtwoordbeheerder om complexe wachtwoorden te genereren en op te slaan.

Installeer een Beveiligingsplugin

Overweeg het installeren van een beveiligingsplugin zoals Wordfence of Sucuri Security. Deze plugins bieden realtime beveiligingscontroles, firewallbescherming en malware-scans.

Beperk het Aantal Gebruikers met Beheerdersrechten

Beperk het aantal gebruikers met beheerdersrechten tot alleen de personen die ze echt nodig hebben. Geef alleen beheerdersrechten aan betrouwbare gebruikers.

Blijf op de Hoogte van Beveiligingsupdates

Houd je thema’s, plugins en de WordPress-core up-to-date, want updates bevatten vaak belangrijke beveiligingspatches. Het bijhouden van beveiligingsupdates is van vitaal belang om je website te beschermen tegen kwetsbaarheden.

het veilig updaten en het belang ervan

Het veilig updaten van WordPress is een essentieel onderdeel van het beheer van je website. Het zorgt niet alleen voor de beveiliging en stabiliteit van je site, maar zorgt er ook voor dat je kunt profiteren van de nieuwste functies en prestatieverbeteringen. Het proces van updaten hoeft niet ingewikkeld te zijn, maar het vereist zorgvuldigheid en aandacht voor detail. Met regelmatige back-ups, compatibiliteitscontroles en een goede beveiligingsaanpak kun je WordPress veilig bijwerken en je website op de juiste koers houden. Veel succes met het onderhouden en beschermen van je WordPress-website!